Näin Hankit Suoramarkkinointikiellon

Näin Hankit Suoramarkkinointikiellon

Puhelinmyyjät ilahduttavat päivittäin tuhansia suomalaisia kertoen huippuedullisista lehtitarjouksista. Samalla postiluukusta tipahtaa kätevästi päivän mainokset muiden kirjeiden lomassa. Ilmaistavaran ystävät ovat luultavasti pahiten tulilinjalla, sillä he ovat varmasti onnistuneet saattamaan itsensä kaikkien markkinointiosastojen listoille. Mikäli olet niiden joukossa, jotka osaavat tilata lehtensä itsekin tai haluat muuten vaan olla rauhassa moiselta ahdistelulta, on aika asettaa suoramarkkinointikielto.

Puhelinmyynti kuriin

Asiakkuusmarkkinointiliitto pitää yllä ns. Robinson-rekisteriä, jota jäsenyritykset (yli 600 yritystä eri toimialoilta) ovat sitoutuneet käyttämään toiminnassaan. Tämä puhelintarjonnan rajoituspalvelu rajoittaa kaupallista puhelintarjontaa.

Soita palvelunumeroon 0600 13404 ma-pe klo 8-18 (puhelun hinta 0,39 €/min +pvm), johon ilmoitetaan nimi, numero ja osoite. Kielto tulee voimaan viimeistään 1 kuukauden kuluessa ilmoituksesta ja on voimassa 3 vuotta kerrallaan.

Lisätietoja Robinson-palvelusta Asiakkuusmarkkinointiliiton kotisivuilta.

Suoramarkkinointikirjeet kuriin

Postiluukkuun tulevat mainokset voi olla hieman vaikeampi saada loppumaan kokonaan, mutta erilaisin toimin ne saa ainakin vähenemään merkittävästi.

 • Kiellä luovuttamasta väestötietojärjestelmästä ja siihen liittyvistä asiakirjoista sinua koskevia tietoja. Täytä sähköinen tai normaali lomake osoitteessa http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/asiointi_ja_lomakkeet/lomakkeet/maist_vrk4_90/index.html.
 • Käytä ”Ei mainoksia, kiitos!” -tarraa postiluukkusi vieressä, jonka pitäisi estää ilman vastaanottajan nimeä olevat mainoskirjeet. Kysy paikallisesta postista tarrojen saatavuutta.
 • Ilmoita mainostavaan yritykseen, että jatkossa et halua mainoksia heiltä kotiin.

Näe kuka soittaa

Android-puhelimen omistajilla on mahdollisuus nähdä soittajan tiedot ruudulla ilmaisen CallerInfo-sovelluksen avulla. Sovellus sisältää myös tietokannan yli 2000 puhelinmyyjän numeroista, jotka voit lisätä puhelimesi mustalle listalle tai hyvällä omatunnolla lyödä luurin korvaan ilman turhia jorinoita.

Lue lisää ja lataa sovellus osoitteessa http://www.androidzoom.com/android_applications/communication/callerinfo_ljyl.html. Valitettavasti iPhone ei mahdollista kyseistä toimintoa, joten tämä vinkki on vain Android-puhelimen omistajille.

Tiedätkö muita keinoja tai vinkkejä miten pitää mainostajat kurissa? Kerro kommenteissa!

40 kommenttia
 1. Puhelinmyyjä at 6:20 pm

  Robinson-palvelu on parhaimmillaan toimiva ja hyödyllinen ja suosittelen sitä ehdottomasti, jos suoramainontaa ei halua. On kuitenkin otettava, että kyseessä on tarjonnan rajoittamis- EI estämispalvelu, ja varsinkin jos asiakas itse ehdoin tahdoin tyrkyttää tietojaan jokaiseen mahdolliseen kinkkubingoon, on melko turhaa purkaa turhautumistaan myyjille huutamalla ja haistattella :) Toki on suotavaa asiallisesti ilmoillaa olevansa rekisterin listoilla, tämä ainakin hyvätapaiset myyjät karkottaa :)

 2. Sanna at 8:07 pm

  Niin, ymmärrän kyllä itsekin asiakaspalvelutyötä tekevänä että ihmisten kaikenlaiset alkukantaiset raivonpuuskat ovat täysin ylimenevää käytöstä. Puhelinmyynti on kuitenkin siitä kaksiteräinen miekka, että vaikka varmasti löytyy paljon asiallisiakin myyjiä, niin ääliömyyjät pilaavat koko alan maineen. Yhtä lailla myyjien puolelta on on tullut turhautunutta palautetta moneen kertaan, vaikka en itse IKINÄ pystyisi, enkä haluaisi sanoa ilkeästi vieraalle ihmiselle asiointitilanteessa. Parhaimmistoa on ollut esim. se, kun ystävällisesti ilmoitin, että en ehdi puhua, kun on niin kiire töihin (niin kuin oikeasti oli!). Takaisin sain vastauksen: ”No senkus menet sitten! + luuri korvaan. Ja tämä sellaisella äänensävyllä, ettei jäänyt epäselväksi, että oikea käännös lauseelle oli ”Haista sinä V****u! :D

  Tällainen tyrkyttämismyynti ei mielestäni muutenkaan oikein istu suomalaiseen kulttuuriin. Itse ainakin ahdistun ulkomailla aina pakosti bazaarimeiningistä ja siitä, että joka toinen paikallinen tarjoaa väkisin yhtä jos toista, mutta siellä on helpompi tajuta ne syyt, jotka ajavat tähän. Täällä Suomessa pakkotuputtaminen tuntuu lähinnä epäkunnioittavalta toista ihmistä kohtaan. Itse olen tehnyt tasan kaksi päivää puhelinmyyjän työtä joskus muinoin ja voin rehellisesti sanoa, että tekisin melkein mitä muuta työtä tahansa mieluummin kuin sitä.

 3. Njemac at 8:53 pm

  Kaveri oli ollut 1 päivän puhelinmyyjän töissä ja sitten sanoi pomolle, että otan loppu tilin :D Mutta ei se sitten ottanut sitä koko palkkaa ollenkaan, kun olisi mennyt niin sähläilyksi.

 4. janeski at 3:36 pm

  Nohjaa, yleensä ne ääliöt löytyy sieltä luurin toisesta päästä, ja kyllä itsekkin entisenä puhelinmyyjänä sanoin suoraan päin, jos minulle alettiin avautumaan tyyliin ”haista vittu”- kommentteja…

 5. Njemac at 10:11 pm

  Itsekkin tullut sanottua joskus pahasti, mutta kyllä siinä joskus menee hermo, kun jos monta kertaa päivässä soittavat ja jos viikossakin tulee monta kertaa.
  Kun nuokin huivaajat niin paljon, että ei tule enään sitä samasta numerosta kuin ennen. Mikä se palvelu numero olikaan silloin ennen, nykyään tulee 050.040.09.04 alkuisista numeroista.

 6. koku at 7:39 pm

  en soita koskaan takaisin, jos jollakulla on tärkeää asiaa niin hänhän voi soittaa uudestaan. Lehtimyyjille ja kaupustelijoille lyön luurin kiinni sanomatta mitään. Ei niiden kanssa kannata alkaa mitään puhumaan kun siitä ei tule mitään.

 7. Sadetar at 3:20 pm

  En ole koskaan puhelinmyyjille sanonut pahasti vaikka monta kertaa on tehnyt mieli. Kun kohteliaasti olet kolmekin kertaa kieltäytynyt ostamasta lehteä saman puhelun aikana, eikä meinaa asia mennä myyjälle perille niin vähemmästäkin alkaa ketuttaan… Pari kertaa olen kieltäytynyt lehteä ostamasta ja myyjä jatkanut jankuttamistaan, niin olen vain todennut puhelimeen ihan asiallisesti, että ”En nyt osta mitään lehteä, kiitos” ja laittanut heti perään luurin kiinni ennen kuin myyjä kerkiää neljättä kertaa aloittaa markkinoimisensa…

 8. orava at 10:53 am

  Minut on kasvatettu niin että toisen puhetta ei saa keskeyttää. Puhelinmyyjä ei anna uhrilleen sanoa ”ei kiitos” ennen kuin on lässyttänyt koko litaniansa valmiiksi. Nykyisin on niin helppo ostaa asioita kaupasta ja netistä että puhelinmyynnin saisi lakkauttaa kokonaan. Aivan turhaa ihmisten kiusaamista.

 9. JJ at 12:25 pm

  Uhrilleen? Kyllä se myyjä raukka on se uhri, kun joutuu ko. työtä tekemään… Ja se koko litania on muuten pakko sanoa loppuun tai joudut soittamaan uusiksi.. Ja sekös vasta v*tuttaa molempia osapuolia… Ja miten niin turhaa? Ihan hyviä tarjouksiahan tuolta toisinaan saa…:P Ja helpommallahan tuossa itse pääsee, kun ei tarvitse muuta tehdä, kun sanoa, että kiitos laita vaan tulemaan… ;P

 10. The Rectifier at 2:08 pm

  En ymmärrä miksi tuota puhelinmyyntiä edes tehdään, eihän sillä ole mitään yheiskunnallista relevanssia, juorulehdet(lähes kaikki lehdet tätänykyää) kun eivät hyödytä ketään vaan päinvastoin, turhaa tietoa turhista julkkiksista ja sen sellaista. Kyllä modernit ihmiset esiteinistä vanhimpaan jarruun saa ne _haluamansa_ uutiset intternetistä paaaljon paremmin ja puhelinmyyjät saataisiin työllistettyä johonkin….hyödyllisempään.

 11. Hoitsu at 11:49 am

  Tekisi mieli sanoa muutama kirosana koko puhelinmyynnistä. Puhelinmyyjät (ja verkostomarkkinoiti-iilimadot) iskevät helposti kiinni vanhuksiin, älyllisesti kehitysvammaisiin, epävarmoihin tai muihin vastaaviin. Luvataan maat ja mannut ja nauretaan ihmisten tyhmyydelle. Ei mitään etiikkaa tai häpyä koko touhussa. Jos homma olisi rehellisempään

  -”Haluatko tilata lehden puhelimitse?”
  -”En halua, kiitos.”
  -”Hyvää päivänjatkoa.”

  olisi kaikki hyvin. Mutta kun kieli ruskeana ollaan luurin toisella puolella ja moni vanhus tai vammainen ilahtuu saamastaan huomiosta. Eräs ForNevermyyjä houkutteli kuntokeskuksessa 5-vuotiaan lapseni maistamaan ”mehua” ja kun tulin hakemaan häntä pois alkoi hirveä paasaaminen ja syyllistäminen terveydestä. Lapsi jäi kaiken kukkuraksi ilman mehumaistiaista…

 12. Njemac at 8:49 pm

  Hoitsun Kommentista tuli itselle mieleen, kun tässä Tyttökaverilla on soittaneet tämmöiset Iskevät Lehtimyyjät.
  Ja kun naiselle soittavat, niin alkaa erinlainen myynti taktiikka. Lirkutellaan naista niin paljon kun kerkeää ja ollaan tosiaankin päälle käyviä.
  Että ei saisi lopettaa puhelinta.
  Tyttökaveri kerkesi sanoa kuulemma 6 kertaa, en osta mitään lehteä. Mutta Myyjä vain jatkoi myyntiä ja sitten lopuksi Mies lehti myyjä sanoi.
  – Kyllähän te naiset näitä ennenkin olette ostaneet, kun näkyy lehti olevan kädessä Citymarketissa joka Naisella, että etkö sinä halua olla samanlainen Nainen kuin kaupassa, Muotitietoinen, hienostunut ja vaikuttavan näköinen nainen.

  Itse olen alkanut piettämään sitä, että sanon yhden kerran ei. Ja jos jatkaa, niin sanoon pitkään eiiii ja pistän kiinni :D
  Kun jos minä haluan jonku lehden, niin minä itse käyn sen jostain muualta ostamassa ja jos haluan tilata sitä lehteä, niin minä voin käydä vaikka lehden kotisivulla ja sen kautta tilata lehden ja paremmin luen, että mitä minä saan ja kuinka paljon maksaa tarkkaan.

 13. Leena at 10:56 pm

  Olen itse ollut puhelinmyyjänä n. 10 vuotta sitten jonkin aikaa. Jotenkin silloin oli paljon selvempää kun asiakas sanoi ettei ehdi tai halua tilata jne niin se oli sitten siinä, ei muuta kun hyvät päivän jatkot – toivotukset ja soitto seuraavalle.

  Tykkäsin hommasta tosi paljon, joskus meni pidempikin tovi jutellessa ja aika usein sitten kun juttua piisasi niin asiakas lehdenkin tilasi. Itse olin tarkkana selvittämässä että miten tilaus etenee ja jos oli määräaikainen JA jatkuva niin se kanssa asiakkaalle tehtiin selväksi.

  Jotenkin se moraali jolla itse tein työtä silloin, tuntuu kadonneen viime vuosina aivan kokonaan. Kun silloin olin ylpeä työstäni ja taidoistani olla ihmisten kanssa puhelimessa, niin nyt kun olen siellä luurin toisessa päässä ja minulle kaupataan niin aika äimänä olen ollut monet kerrat. Myönnetään että joskus on tullut nuoremmille ”opetettua tapoja” kun on oikein kiehahtanut…

  Surulliseksi tekee se, että tuntuu että siellä luurin toisessa päässä on ihminen jonka PITÄÄ saada myytyä lehteä tai sitten ei hyvä heilu. Valitettavasti tällä perusteella minä en lehteä osta.

  Jotenka ensi viikolla soitan soitan nyt sitten vihdoin ja viimein sinne Robinsoniin ja hommaudun listoille..

 14. mrmaikkeli at 8:31 pm

  :) yleensä keskustelu puhelinmyyjän kanssa päättyy siihen kun sanoo:”voitteko toimittaa lehden pistekirjoituksella?”. Aika moni lehtimyyjä on lopettanut puhelun siihen.

 15. puhelinmyyjiin kyllästynyt at 7:52 pm

  Kannattaa kysyä myyjältä henkilörekisterilain mukainen rekeisteriseloste, joka tulee pyydettäessä kirjallisesti toimittaa. Sitä voi vielä tehostaa kysymällä soittajan esimiehen nimi/yhteystiedot sekä ilmoittaa, että rekisteriseloste tulee olla toimitettuna viikon kuluessa, muutoin ilmoitetaan asiasta esimiehelle ja viranomaisille.

 16. M. Aalto at 9:18 am

  Juuri laitoin iäkkään äitini Robinson listalle, kun n:nen kerran peruutin Bonnierin tuputtaman lehden, joka ei millään lailla liittynyt äitini elämäntilanteeseen tai kiinnostuksen kohteisiin (entisiin tai nykyisiin). Näin rahastetaan vanhuksia, taas joudumme maksamaan sisustuslehden(!!) maksun pienestä eläkkeestä, joka juuri riittää asuntoon ja ruokaan. Hänellä on diagnosoitu muistisairaus.

  Muutenkin mielestäni puhelinmyynti on ihan eilistä päivää, kyllä jokainen tarvitseva löytää ne mainokset joko lehtien sivuilta (ja sen lehden marketista, jos se kiinnostaa oikeasti) tai netistä. Ja ne iäkkäämmät, jotka ovat vielä päästään kunnossa, ovat varmasti oppineet tilaamaan tavalla tai toisella haluamansa.

  Ne iäkkäät, jotka ostavat kaiken jota ystävällinen TAI sinnikäs myyjä myy, ovat sitten niitä uhreja.

  Epäeettistä toimintaa kaikenkaikkiaan, hyvät puhelinmyyjät! Toivotan kaikille puhelinmyyjille iäkkäät muistisairaat vanhemmat, sittenpähän opitte kantapään kautta, kun niitä sotkuja selvitätte.

  Bonnierin asiakaspalvelua ei asia kovin kiinnostanut, nyrpeä ja etäinen palveluhenkilö pisti asian muistiin, mutta ei se ole estänyt myyntiä ennenkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *