Moraaliset kysymykset näytetilauksissa

Käyttäjien keskustelu Brämhults-kampanjasta herätti mieleen eettisiä/moraalisia kysymyksiä ilmaisnäytteiden tilauksissa. Moraali on yksinkertaisesti ajateltuna yhteisön tai yksilön käsitys oikeasta ja väärästä. Jokainen meistä joutuu moraalisten haasteiden eteen miltei päivittäin ja näiden päätösten kanssa joutuu sitten elämään. Haasteiden edessä punnitaan usein yksilön arvot ja periaatteet.
Moraaliset haasteet ilmaisnäytteissä
Ilmaisnäytteiden tilauksissa käyttäjä saattaa joutua seuraavien moraalisten haasteiden eteen:
- Onko oikein tilata ilmaistavaraa mikäli en ole ostanut kyseiseen ilmaistavaraan oikeuttavaa tuotetta? Esimerkiksi Brämhults AmerThermo-kassi tai Blå Band -kuponkiedut.
- Onko oikein tilata ilmaistavaraa mikäli en täytä kaikkia ehtoja? Esimerkiksi Maito pitää sut kasassa -materiaalia (opettajille / kouluille tarkoitettu).
- Onko oikein tilata ilmaistavaraa mikäli minulla ei ole sille käyttöä? Esimerkiksi Abbott-verensokerimittari.
- Onko oikein tilata ilmaistavaraa yli tarpeiden? Esimerkiksi usein näytteet ovat 1 kpl / talous, mutta näytteitä saatetaan silti tilata useita kappaleita.
Henkilökohtaista
Moraalisesti voisi sanoa, että jokainen ylläoleva kohta on väärin, mutta se ei silti estäisi ihmisiä tilaamasta kyseisiä ilmaisnäytteitä. Moraali ei ole paitsi tietoisuutta oikeasta ja väärästä vaan käyttäytymistapa. Tämä tapa on henkilökohtaista. Itse en joudu taistelemaan ylläolevien kysymysten äärellä sillä en ilmaisnäytteitä tilaa (varsin ironista sivun ylläpitäjältä, mutta asun Australiassa – muuten kyllä!). En pääse kuitenkaan pakoon moraalisista haasteista sillä joudun miettimään pitäisikö ilmaistavara ylipäätänsä lisätä näille sivuille. Yleisesti ottaen olen laadusta tarkkana enkä lähde lisäämään ihan mitä tahansa rahan perässä, mutta usein siirrän kuitenkin vastuun käyttäjälle ja ilmaistavaran tarjoajalle.
Puolustuspuhe
Ilmaistavaraa.com on suosittu palvelu, jonka yhteisöön kuuluu monenlaista kävijää. Esimerkiksi kouluille ja yrityksille suunnatut ilmaisnäytteet ovat monelle käypää tavaraa ilman, että täytyy peitellä olevansa Yritys ABC:stä. Entäpä tapaukset joissa samoilla koodeilla pääsevät kaikki tilaamaan? Tai käyttäjät tilaavat lukuisia kappaleita ja saavat ne vielä perille? Tämä on vain laiskaa toimintaa ilmaistuotteen jakajan päässä. Ei vaadi isoja ponnistuksia tarkastaa onko koodi jo käytetty tai onko kyseinen osoite jo näytteen saanut. Ilmaistuotteiden tilaajat tietenkin hyppivät ilosta, mutta yritykset menettävät rahaa? Tätä on mahdoton mitata todeksi. Yritys saa jokatapauksessa kosolti näkyvyyttä ja mikäli hoitavat ilmaistuotteiden jakelun hyvin niin toiminnasta jää positiivinen maku tulevaisuudelle. Vaikka joku tilaa jonkun toisen koodilla kylmäkassin niin nimi Brämhults on nyt mielessä ja ehkä se juoma tarttuu mukaan ensi kerralla kylmähyllystä.
Pysähdy ja mieti
Ilmainen on sana joka on vaikea ohittaa. Tuoteselostusta lukiessasi ei voisi vähempää kiinnostaa, mutta sitten näet kohdan jossa mainitaan ilmaisesta näytteestä. Eihän ilmaisesta haittaa voi olla? Jos nurkissasi seisoo pino lukemattomia näytelehtiä kannattaa hetki miettiä onko asia sittenkään niin. Kohdalle saattaa tarttua myös sellainen ilmaisnäyte joka kiinnostaa ja päätät rohmuta kymmenen kappaletta itsellesi. Jäikö joku nyt ilman? Ei kiinnosta kunhan itse sain, niinkö? Mieti seuraavalla kerralla kun kampanja on sulkeutunut ennen kuin pääsit tilaamaan edes yhtä onko hommassa mitään järkeä. Pysähdy ja mieti. Älä ole paitsi hyvä ilmaistavaroiden tilaaja – ole hyvä ihminen.
”Järjestelmän väärinkäyttäjiä” toisin sanoen niitä, jotka tilaavat valtavan määrän tuotetta, tilaavat turhaan tms on varmaan marginaalinen määrä. Suurin osa porukasta tilaa yhden tuotteen itselleen, mahdollisesti toisen kaverille. Ongelma ei todennäköisesti ole kovinkaan suuri.
Lisäksi firmat osaa kyllä halutessaan rajata postitettavien tuotteiden määrää. Ja jos eivät tee sitä, määrällä ei firman näkövinkkelistä ole merkitystä. se, että samalle henkilölle lähetetään 100 kpl samaa tuotetta on epätodennäköistä tai se ei firmaa kiinnnosta (tuotteita on kuitenkin niin paljon).
Pääasiassa nämä ilmaiset tuoteet ovat joka tapauksessa jollekin ”turhia” tai haluttua (osto/tilaus)vaikutusta ei ole, on tilaaja sitten ilmaistuote-hamstraaja tai ei. Esim. lehtien näytenumeroita lähetetään vuositasolla kymmeniä tuhansia ihan ”luvallisille” näytenumerotilaajillekin.
Sitä paitsi, kuka voi sanoa että ilmaistavarafanit eivät olisi potentiaalisia markkinoinnin kohteita: Se finninaamainen 15v Brämhults AmerThermo-kassin tilannut kantaa perheellisenä kolmekymppisenä samaa mehua perhefarmarinsa takaronttiin.
Kyse on firmojen markkinoinnista. Kukatahansa saattaa olle juuri sitä oikeaa kohderyhmää ja ryhtyä näytteen käyttäjäksi.
Jossain miljoonafirman budjetissa noi tämän palstan näytetilaukset ei tunnu missään.
Ei me pystytä yhtäkään firmaa tilaamaan konkurssiin!
Ei ole järkeä tilata sellaista ilmaistavaraa mille ei itsellä ole käyttöä. Mutta jos yritykset mainosmielessä haluavat jakaa ilmaistavaraa, ja minulla on sille tarve, otan sen ilomielin ja puhtaalla omallatunnolla vastaan. Mutta en todellakaan tilaa sellaista mitä en tarvitse. Toivottavasti ei kukaan muukaan. Enkä usko että kukaan niin tekeekään.
@Lorro: Ei tämä varmasti mikään hirmu ongelma ole, mutta ehdottomasti aihe joka jakaa mielipiteitä ja tuo esille kiivasta keskustelua.
@Lorro, @Mimosankukka: Ihan oikeassa olette, että nämä näytteet ovat yleensä leivänmuruja isommille yrityksille. Näytteitä on vielä selvä määrä eli budjetti on laskettu sen mukaan. Vaikka firmoilla olisi kohderyhmät mielessä olen teidän kanssa samaa mieltä siitä, että kuka tahansa ilmaistuotteen tilaaja voi päätyä lopulta asiakkaaksi.
@Marjo: Sinulla on ainakin moraali kohdallaan. :) Internetin eri palstoja lukiessa kuitenkin huomaa, että on monia jotka tilaavat mitä tahansa kunhan ilmaiseksi saa.
Aluksi ite tilasin kaikkea mahdollista, mitä en todellakaan tarvinnut, mutta kun ilmaiseksi sai. Tykkäsin kun sain postia.
Nyt olen ymmärtänyt, että jotkut ovat aivan turhia. Etenkin lehdet, joiden kohderyhmää en todellakaan ole. Paperinkeräykseen ne menevät kerran nopeasti ehkä selattuina jos sitäkään.
Kerran tilasin mattonäytteen eli liike kauppasi mattoja ja lähetti pienen palan mattoa näytteeksi. Ensin ajattelin sen askarteluun, sitten yritin väkisin keksiä siitä askarreltavaa ja lopuksi totesin, ettei näytepala kelpaa edes tiskirätiksi.
Nykyään turhimpia näytteitä ovat tarrat, hajuvesinäytteet ja joskus oli joku kirjanmerkkikin. Ennemmin olisin tilannut ne heti, mutta nykyään en edes vaivaudu.
Itselläni ei kyse ole moraalista. Olen vain huomannut itsessäni himohamstraajan, joka ottaa ystäviltäkin vastaan kaiken heille (ja itselleni!!!) tarpeettoman tavaran vastaan.
Olen kohta tavaranpaljouden keskellä, joten tilailen vain käyttöön tulevia näytteitä kuten shamppoota, kissanruokaa ja vaikkapa niitä pesuaineannostelijoita.
Lehtiä tilaan vain ne, jotka kiinnostaa. Lehdet on kuitenkin helppo kierrättää paperinkeräyksessä :) Joskus tosi, tosi, tosi harvoin näytelehtien lukeminen on saanut minut tilaamaan ko. lehden.
Niistä parhaimmista lehdistä ei koskaan olekkaan sitten näytenumeroita, koska ne ovat muutenkin suosittuja eikä parhaimpien lehtien tarvitse markkinoida itseään ilmaisilla näytenumeroilla kuten esimerkiksi käsityölehdet Moda ja Suuri Käsityö -lehti.
Mikä ihmeen lootuksen kukka toi kirjottaja luulee olevansa, ts. pyhimys. Oma vika, jos eivät osaa yritykset porsaanreikiä poistaa.
@Katsu: Mainittiinhan tekstissä kuinka se on laiskaa toimintaa ilmaistuotteen jakajan (yrityksen) päässä jos noita pääsee väärinkäyttämään. Sinua ei kuitenkaan näytä häiritsevän noita porsaanreikiä hyväksikäyttää.