Olkaa tarkkana mitä ilmaisia tuotteita tilaatte

Olkaa tarkkana mitä ilmaisia tuotteita tilaatte

Ilmaiset tuotenäytteet eivät ole enää harvojen hupia. Kun ilmaistavaraa.com aloitti vuonna 2008 tapahtui se tarpeesta luoda koti kaikelle internetistä löytyvälle ilmaiselle tavaralle. Sittemmin kilpailevia sivustoja on syntynyt roppakaupalla ja uusia tulokkaita tulee edelleen. Kilpailu on hyvästä. Suuren suosion piireissä liikkuu myös raha. Valitettavasti raha on suurin motivaatio monille ilmaistuotteita listaaville sivustoille ja tämä olkoon varoitussana kaikille näitä sivuja seuraaville.

Lupauksia, Lupauksia

Lähes poikkeuksetta netin ilmaistavaraa-sivustot mainostavat isoilla kirjaimilla tarjoavansa ilmaisia tuotteita. Mutta mitä sana ilmainen oikeastaan tarkoittaa? Olen aikaisemmin kirjoittanut ilmaisten laatukriteereistä, mutta taidan olla ainoa sivuston pitäjä joka toimii näillä periaatteilla.

Otetaanpa malliesimerkki seonilmainen.com sivulta. Montako oikeasti ilmaista tuotetta näet etusivulla? Oikea vastaus on pyöreä 0. Sivuston nimi olisi oikeammin seonmainos.com. Samaan kategoriaan kuuluu muun muassa ilmainenalku.com.

Hieman paremmalla periaatteella toimivat ilmainen.tv ja ilmaistarjoukset.fi, mutta näidenkin sekaan ripotellaan maksettuja mainoksia.

Mikä Vikana?

Ymmärrän, että sivustojen täytyy joillakin tapaa tienata ylläpitokulut ja onhan se kiva jos tienestiäkin tulee. Monien sivustojen taustalla on kuitenkin yritys, jonka tavoitteena on tuottaa rahaa. Esimerkiksi ilmaistarjoukset.fi omistaa Frugal Oy, jonka taustalla toimii Tarkka Markka-sivustolla tunnetuksi tullut Markus Ossi. Markus taitaa rahan ansaitsemiseen tarvittavat temput netissä. Markukselle kuitenkin kiitos siitä, että hän on yleensä varsin läpinäkyvä toiminnassaan kuten tavoitteenaan ansaita 100 000 euron affiliatetulot. Tästä pääsemmekin asian ytimeen. Kun yrityksen päällimmäisenä tarkoituksena on ansaita rahaa on häviävä osapuoli usein asiakas.

Ilmaistavaran tilaajat odottavat saavansa tuotteen ilmaiseksi. Mikäli tunnettu taho mainostaa jonkin olevan ilmaista saattaa kiireessä omat hoksottimet jäädä sivuun ja pienet präntit lukematta. Ja tämä virhe voi tulla tilaajalle kalliiksi.

Otetaanpa jälleen esimerkki: ilmainen.tv kehoittaa tutustumaan kirjakerhoon. Vaikka kyse ei ole ilmaisesta tuotteesta niin tarjous vaikuttaa varsin hyvältä ja kirjoituksen perusteella odotan saavani kaikki mainitut edut postikulujen hinnalla. Sivusto ei kuitenkaan mainitse sanaakaan kerhon tilausehdoista. Tilausehdoissa mainitaan muun muassa kuinka jäsenyysaikana sinun tulee ostaa 2 normaalihintaista kerhopakettia. Tilauksen myötä liityt automaattisesti kerhoon. Kirjakerhon jäsenenä saat uuden (maksullisen) kerhopaketin joka kuukausi. Kirjakerhon sivuilla mainitaan myös, että jäsenenä on oltava vähintään 6 kuukauden ajan. Eikä siinä kaikki, sillä lukemani perusteella jäsenyyden peruminen ei ole välttämättä aina niin helppoa. Tämä koko totuus ei ole ilmaisten tarjousten listaavien sivujen etujen mukaista, sillä he saavat rahaa jokaisesta uudesta kerhon jäsenestä. Mikäli he kertoisivat koko totuuden saisivat he vähemmän rahaa ja sehän ei sovi.

Viimeiset Sanat

Olkaa varovaisia mitä tilaatte netistä. Jos ilmaistarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta niin se usein sitä myös on. Yhdestä asiasta voitte kuitenkin olla varmoja eli ilmaistavaraa.com sivuilta ette tule löytämään muita kuin täysin ilmaisia tuotteita. Mikäli näin ei ole niin asiasta varmasti mainitaan kaikki oleellinen, jotta et tule harhaanjohdetuksi.

Kaiken kaikkiaan toivon, että tämä ’vuodatus’ on avuksi ja herättää muiden sivustojen pitäjissä omatunnonpiikkiä. Pelin säännöt tulee olla selvät kaikille. Ilmaistavarat ovat hieno juttu ja mainokset siinä sivussa aivan normaali käytäntö, mutta näiden välille täytyy vetää selkeä viiva.

10 kommenttia
 1. Njemac at 11:55 am

  Näin se on, jokkuhan näitä 0 euroa + postikulut 5,95 haluaa ostaa.
  Itse en noihin kyllä takerru, kun ovat kuitenkin aika humpuukia.
  Kyllähän jos ”Antti” The Headmaster of Ilmaistavara.
  Alkaisi itsekkin pistämään Affilite linkkejä tai eräänlaisia muita saman tyyppisiä linkkejä, kun joku painaa, niin antti saa rahaa. Mutta ovat kuitenkin niin häiritseviä ja eivät ole kovin käyttäjä ystävällisiä semmoiset.

 2. JJ at 7:47 pm

  juurikin näin, asia tekstiä. jos joudut maksamaan postikului vaikka sen 10c nii ei se ole enää ilmainen! täältä saitilta ei oo koskaan tarvinu arpoo, et onkohan tässä ja tossa nyt joku vitun postimaksu päälle.
  kiitokset hyvästä sivustosta, alusta asti seurannu eikä oo pettymään joutunu kertaakaan :)

 3. Njemac at 10:59 pm

  Anteeksi voin itse ainakin pyytää, sitä, että minulta ei välttämättä niin asiallista kommenttia joka lähtöön tule.
  Mutta pitää semmoinen oma huumorinsa piettää tässä ihanassa kirkkaassa maailmassa ja ajatella lämpimiä asioita..

 4. Pingback: Moraaliset kysymykset näytetilauksissa | Ilmaistavaraa.com
 5. Pingback: Liian hyvää ollakseen totta | Ilmaistavaraa.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *